Een prettig weerzien

Nationaal Oldtimer Festival 2022

Het auto-evenementenseizoen is geopend, en iedereen met enige belangstelling voor klassieke auto’s kan zijn of haar hart weer ophalen op een van de vele evenementen die de op de kalender staan. Zo vond 28 mei het 13e Nationaal Oldtimer Festival plaats op Zandvoort. De animo van deelnemers en bezoekers was na een periode van corona groot. In totaal werden zo’n 1.400 klassiekers en youngtimers verwelkomd, en een veelvoud aan bezoekers. Gestart in 2007 is het festival inmiddels een gevestigde naam op de kalender.

Tijdens het gezellige en drukbezochte evenement werd de bezoekers een gevarieerd programma van activiteiten voorgeschoteld. “We zijn een laagdrempelig evenement waarbij we alle liefhebbers van klassieke auto’s en youngtimers iets willen bieden”, zo zegt Ronald van den Broek van organisator 402 Events. De combinatie van een raceprogramma, een concours d ‘élégance, de showpaddocks en het entertainmentprogramma bood voor ieder wat wils. Het thema van dit jaar was ‘Saab 75 jaar’. Het beroemde merk was met een merkenplein dan ook ruimschoots vertegenwoordigd. Als een soort overzichtstentoonstelling presenteerde de Saabclub de historie van dit Zweedse merk met auto’s als de Saab 93 en de bekende 96, maar ook meer recentere modellen en verschillende Turbo-uitvoeringen waarbij de 900 Turbo favoriet voor velen bleek te zijn. Ook voor het grote publiek minder bekende Saab’s waren vertegenwoordigd zoals een aantal Saab Sonet III’s – zowel toen als nu een opvallende verschijning. Het ontwerp van Coggiola had een kunststof carrosserie, en viel qua ontwerp uit de toon ten opzichte van de Saab 93 en 96. Maar er waren meer merkenclubs vertegenwoordigd, zoals die van de Citroen DS & CX, de MG-club en Triumphclub. In de showpaddock waren een aantal unieke auto’s te zien zoals een Ford GT, De Tomaso Pantera, een prototype Maserati 330S en een Ferrari F340 F1, een ex-Ascari-auto uit 1950. Uniek was ook de Corvette Grand Coupe uit 1963, waarvan er maar vijf zijn gebouwd, puur voor de autosport. Op deze manier maakt het Nationale Oldtimer Festival een mooie verbinding met de racerij uit vervlogen tijden.
Gedurende dag werden er verschillende oldtimer- en youngtimerraces gereden, waarvan sommige meetelden voor de nationale kampioenschappen. Dat op dit niveau geen cadeautjes worden weggeven, werd keer op keer duidelijk. Zij aan zij werd de Tarzanbocht getrotseerd. Racen in deze klassen blijft altijd spectaculair omdat deelnemers en materieel, hoe divers ook, erg aan elkaar gewaagd zijn. Races van de NKHTGT-klasse met Triumphs tegen MG’s leverden al mooie gevechten op, terwijl het NKGTTC met zijn diverse deelnemersveld veel racespanning opleverde. Het stuivertje wisselen tussen de Porsche van Hans de Graaf en de Morgan +8 van Ad van der Kroft leverde uiteindelijk winst voor de Porsche op. De NK HARC 82-90 raceklasse is altijd spectaculair door het grote aantal deelnemers, wat veel gevechten op de gehele baan oplevert. Al met al was de sfeer tijdens het Nationaal Oldtimer Festival gemoedelijk en toegankelijk. Ronald van den Broek: “We proberen iedere keer weer een mooie combinatie van show-auto’s en raceauto’s te maken, en ook dit jaar is dat weer goed gelukt. We hebben geen Goodwood-aspiraties in de zin van exclusiviteit. Ook mensen met een ‘betaalbare’ klassieker zijn welkom en moeten zich op hun gemak voelen”. De organisatie is daar ook dit jaar weer goed in geslaagd.

Wilt u op
de hoogte blijven?

Meld u aan op onze nieuwsbrief en kom als eerste te weten wat er in de auto wereld gebeurt!