Cape to Cape op batterijen

Net als veel legendarische rally’s die in de beginjaren van de automobiel hun oorsprong vonden, is de Electrified Cape to Cape Rally 2023 niets anders dan pionieren, want deelname is uitsluitend mogelijk met elektrische auto’s.

Met als startpunt de Noordkaap is het de uitdaging om, met uitzondering van laad-pauzes, non-stop naar de eindbestemming in Zuid-Spanje te rijden. Elke auto moet worden bemand door drie personen, waardoor ook ‘s nachts doorrijden mogelijk is. De teams moeten zelf de route kiezen, waarbij de weg van de minste weerstand letterlijk de beste keuze is. Op snelheid rijden (lees: regularities), kaartlezen, intensieve routeplanning vooraf en uithoudingsvermogen zijn de rode draad van de Electrified Cape to Cape Rally. Deelnemers kunnen hiermee een prestatie van formaat neerzetten, want volgens de organisatie is de winnaar van de Electrified Cape to Cape Rally de eerste officiële wereldrecordhouder. De rally kent drie etappes: de route van Nederland naar de Noordkaap, de feitelijke wedstrijd tussen de Noordkaap en Punta de Tarifa in Zuid-Spanje en tenslotte de terugreis naar huis. Dit alles in een tijdsbestek van negen dagen.
Finland, Zweden, een belangrijke keuze in Denemarken (via het vasteland of met de veerboot), een stukje Duitsland zonder snelheidsbeperkingen, in Frankrijk een traject ‘ingetekende lijn’, en tot slot in het zuiden van Spanje nog een pittige ‘puntenrit’ in een mix van kortste route en vrije route. In totaal wordt er 12.000 kilometer afgelegd, waarbij de rally zelf zo’n 6.000 kilometer lang is. De start in Nederland is op donderdag 31 augustus, de aankomst op de Noordkaap op zaterdag 2 september, de start van de rally vindt plaats op zondag 3 september en de geplande aankomst in Tarifa is op woensdag 6 september. Dan is er een prijsuitreiking op donderdag 7 september, waarna de terugreis naar Nederland volgt. Eventueel kan die ook per vliegtuig gemaakt worden, waarbij de auto op transport gaat. Het draait bij de rally vooral om planning, keuzes maken en uitkienen met welke snelheid je welke route neemt aan de hand van de rallywereld-app, zodat de organisatie je kan volgen. Overigens worden Tesla’s in een aparte klasse ingedeeld omdat die toegang hebben tot meer snellaadpunten. Deelname kost per equipe € 3.990,- exclusief BTW (waarvoor je onder andere enkele hotelovernachtingen, een slotdiner en permanente begeleiding krijgt) en inschrijven kan via de website www.rallywereld.nl.

Wilt u op
de hoogte blijven?

Meld u aan op onze nieuwsbrief en kom als eerste te weten wat er in de auto wereld gebeurt!