Design, gadgets en power
Hoewel de meesten de creatie van de BMW M1 toeschrijven aan Giorgetto Giugiaro en Gianpaolo Dallara, begon het allemaal in 1972 met de BMW Turbo Concept – een futuristisch prototype dat door BMW in eigen huis werd ontworpen. Een auto die zelfs na vijftig jaar nog fris oogt en technisch aardig bij de les is.
Wat gebeurde er op: 13 april 1902
Leon Serpollet vestigt een nieuw wereldsnelheidsrecord over land van 76,06 mph in zijn door stoom aangedreven Gardner-Serpollet Oeuf de Pacques (‘Paasei’) in Nice, Frankrijk. Het is de eerste keer dat de 75 mph wordt overschreden. In 1898 ontmoetten de broers Henri en Leon Serpollet Frank Gardner, een rijke Amerikaan waarmee ze Gardner-Serpollet Company oprichtte dat zeer geavanceerde stoomauto’s ging bouwen.
Pruttelend naar de 70
Met de ietwat (te) optimistische benaming 3=6 kwam DKW precies zeventig jaar geleden met een driecilindermotor die de eigenschappen van een zescilinder zou weerspiegelen. Al in 1939 had Auto Union AG een DKW-prototype ontwikkeld met een driecilinder tweetaktmotor, dat in 1940 als DKW F9 zou worden gelanceerd, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten. Hoewel de IFA DKW F9 al vanaf 1950 in kleine serie met een driecilinder werd gebouwd, zou het tot 1953 duren voordat de DKW Type F91 3=6 Sonderklasse het levenslicht zag op de IAA in Frankfurt. De 900 cc driecilinder sedan zou DKW’s massaproduct worden: betaalbaar (5985 DM), degelijk en economisch. Dit was hard nodig in een tijd waarin de concurrentie de prijzen almaar naar beneden bijstelde. Met een topsnelheid van 120 km/h was de 3=6 Sonderklasse prima bij de tijd, maar om de techniek nou te vergelijken met een zescilinder…