Iso Grifo Targa Series II, 1971 verkocht voor € 625.000

Renzo Rivolta bouwde van alles: van koelkasten tot scooters en ook de Isetta bubble car. Toen hij de fabriek van die laatste aan de Duitse gigant BMW verkocht, lanceerde hij in 1962 met de opbrengst daarvan de Iso Rivolta, drie jaar later gevolgd door de sportievere Grifo, gestyled door Giorgetto Giugiaro van Bertone en ontwikkeld door Giotto Bizzarrini. Kosten noch moeite werden gespaard om een supersportwagen bouwen, meteen de reden dat er slechts vier exemplaren van de Series II de fabriek zouden verlaten met een open Targa-carrosserie. Voorzien van een 300 pk sterke 5,7-liter Chevrolet V8, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfversnellingsbak van ZF, was deze Grifo in staat tot indrukwekkende prestaties. In deze mooie kleurencombinatie en technisch up-to-date bracht de Grifo goed geld op in Parijs.

Wat gebeurde er op: 25 maart 1933

De eerste ‘road race’ wordt gehouden in Donnington Park. De Engelse wet staat racen op de openbare weg niet toe, maar de Donnington-baan is aangelegd in een privépark. De oorspronkelijke rondelengte is 3,5 km, later wordt dat verlengd tot 5 km voor de Grand Prix’s van 1937 en 1938.

Logo van de Maand | Bean 

Het automerk Bean kende een turbulent leven. Opgericht als A. Harper Sons & Bean Ltd had het bedrijf fabrieken in onder andere Dudley, Worcestershire, en Coseley. Voor de Eerste Wereldoorlog produceerde het auto-onderdelen, maar in 1919 betrad de firma door het aankopen van de productierechten voor de vooroorlogse Perry de automarkt. De productie van dat model bereikte in 1922 een hoogtepunt van 80 auto’s per week. In totaal zijn er ongeveer 10.000 exemplaren door Bean geproduceerd. Ondanks dat succes raakte Bean in financiële problemen. Staalfabrikant Hadfields Limited nam het roer in 1926 over, maar de auto waarmee zij in 1928 kwamen verslechterde de verkoop alleen maar. Een jaar later stopte Hadfields met de productie van auto’s van Bean en werd de merknaam als ‘Bean New Era’ verbonden aan bedrijfsvoertuigen. Die ‘era’ duurde slechts twee jaar.