button_b2

 

01 Tijdsbeeld Amsterdam Damrak

De Damrak. De aanduiding ‘rak’ betekent recht stuk van een vaart. Via een sluis stroomde het water in het Damrak en mondde uit in het IJ, waar nu het Centraal Station staat. De reiziger krijgt, na met de trein te zijn aangekomen, een fraaie indruk van de stad en we zien de Damrak op deze afbeelding in de richting van het Centraal Station met rechts de Beurs van Berlage. Herkenbare auto’s zijn links een Chevrolet, een Traction Avant, een onherkenbare Amerikaan en een Austin cabriolet aan de stoep geparkeerd. Rijdend zien we een De Soto en daarachter een Ford 12 M.

 

02 Tijdsbeeld Amsterdam Thorbeckeplein

Dit beroemde plein is genoemd naar Johan Rudolph Thorbecke, een Nederlands liberale staatsman en grondlegger van het parlementarisme. We zien op de foto zijn standbeeld en daarvoor de tweekleurige Ford met daarachter een Kaiser. Dan volgt naar rechts een Ford en heel interessant is de auto die we dan zien; een tweedeurs Fransoos? Wij weten het niet, u wel?

 

03 Tijdsbeeld Amsterdam Concert gebouw

Wie kent het Concertgebouw niet? De meesten onder ons zullen er wel eens geweest zijn. Het opende zijn deuren op 11 april 1888 en is sindsdien bakermat van de Nederlandse klassieke muziek. We zien rechts twee Fords, dan de achterkant van een Austin en de bestelwagen is een Renault.

 

04 Tijdsbeeld Amsterdam Rokin - Turfmarkt

Opstapplek voor veel rondvaartboten, het Rokin, voeger onderdeel van de Amstel. De oudste vermelding komt uit 1559 als Ruckin. Links zien we een Volkswagenbus, rechts een Renault bestelwagen. Voor de Volkswagen zien we twee wagens met reserveband. Zijn het Opels? Daarvoor een Volkswagen. Links herkennen we een Traction Avant.

 

Lees meer in de rubriek Tijdsbeeld van Onschatbare Klassieker magazine
line1
BANNER rb_leeg

 

balmedia_150px

 

kuiper_150px

 

mercedes_150px2

 

pon porsche_150px

 

vredestein logo zwart